A finals de segle XIX la justícia catalana necessitava d’un edifici propi per a agrupar totes les dependències de l’Administració de justícia de Catalunya. La Diputació i l’Ajuntament de Barcelona van encarregar a Josep Domènech i Estapà i Enric Sagnier i Vilavecchia el projecte del Palau de Justícia de Barcelona. La construcció del Palau va durar dues dècades i es va inaugurar l’onze de juny de 1908.
El Palau s’ha anat adaptant a les noves exigències degudes a l’augment de la complexitat social i al gran creixement demogràfic del segle passat. El trasllat dels jutjats a un nou edifici va permetre l’any 1966 la descongestió de l’edifici. A hores d’ara hi trobem l’Audiència Provincial de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia.
Aquestes són algunes de les coses que des del departament de premsa del Palau de Justícia ens va explicar el passat 26 de febrer a tot l’alumnat de Gestió Administrativa de l’àmbit jurídic.
La sortida va ser molt profitosa, vam poder trepitjar i estar a les sales on ara mateix s’estan jutjant els casos més populars de l’actualitat processal. Va suposar per nosaltres posar imatges reals i pràctiques a les classes teòriques de dret processal dels mòduls específics.
Però sens dubte el que més ens va interessar va ser fer d’espectadors i espectadores, de primera línia, a la pràctica de les proves de la vista d’un procediment real del Tribunal del Jurat Popular, tot una experiència difícil d’oblidar, on restem a l’espera de poder rebre per part del Tribunal el veredicte del Jurat.